Отношенията между украинския президент Володимир Зеленски и главнокомандващия на украинските въоръжени сили

...
Отношенията между украинския президент Володимир Зеленски и главнокомандващия на украинските въоръжени сили
Коментари Харесай

The Economist: Залужни и Зеленски са в открит конфликт

" Отношенията между украинския президент Володимир Зеленски и главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужний се считат за ужасни ", написа английското списание " Икономист ", базирайки се на няколко събеседници, съобщи Дойче веле.

Високопоставен източник от украинското държавно управление е коментирал пред изданието, че откритият спор сред военното и политическото управление на страната е бил " предвидим " и е резултат от продължителна контраофанзивна интервенция, която " не е протекла по проект ".

Медии разясняват, че Зеленски и Залужний " не са на едно мнение " още от лятото на 2022 година, само че спорът става открит към година и половина по-късно - след като отново в " Икономист " е оповестено изявление със Залужний, в което военният пълководец признава, че обстановката във войната на Русия против Украйна се е трансформирала в патова. Зеленски обществено укори своя военачалник за това, че е провокирал такива заглавия. В по-късно изявление той явно е предизвестил Залужний да се занимава с военни каузи, а не с " политика ", показва изданието.

Търсене на виновност в Украйна

Според един от източниците на " Икономист " в украинското държавно управление Залужний може би е постъпил безразсъдно, като обществено се е противопоставил на по-оптимистичната позиция на президента.  " Въпреки това малко на брой в държавното управление могат да опровергаят трезвата му преценка ", добавя събеседникът. По негови наблюдения в този момент в Украйна се търси виновният за неуспехите на фронта: " Политиците споделят, че техните генерали са простаци, подготвени в Съветско време. А генералите споделят, че политиците не схващат и им се бъркат ".  " Победата има доста татковци, само че никой не желае да бъде родител на патовата обстановка ", декларира служителят.

" Икономист " написа, че наказателното следствие на аргументите за неуспеха на защитата на Южна Украйна през февруари и март 2022 година, което разреши на съветската войска да сътвори нов сухопътен кулоар към Крим само за няколко седмици, е изиграло своята роля за изострянето на връзките сред главнокомандващия на армията и украинския президент. Украинските въоръжени сили не са били готови за тази обстановка и мостовете, които е трябвало да бъдат взривени, не са били взривени в точния момент, се показва в обявата.

Според някои известия Залужний към този момент попада единствено като очевидец в следствието, само че то може да прерасне в нещо по-сериозно, отбелязва англоезичното издание. Един от събеседниците на " Икономист " споделя, че Залужний се появява в медиите, с цел да се застрахова против наказателно гонене.

Има ли Залужний политически упоритости?

Според оценката на публицистите фактът, че Залужний към момента не е подхванал дейни политически стъпки, не значи, че той не съставлява опасност за Зеленски. Според изследвания утвърждението за Володимир Зеленски е спаднало до 32% на фона на корупционните кавги в украинското държавно управление, до момента в който известността на Валерий Залужний се е повишила до 70%.

Междувременно, съгласно украинската разследваща работа, Русия към този момент се пробва да се възползва от съществуващите различия в Украйна. Твърди се, че Москва прави това по три метода: усилване на поддръжката за Русия, подкопаване на доверието в Запада и увеличение на недоволството вътре в Украйна.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР